Affärsnätverket för små och medelstora företag

8 tips när du ska bygga & utveckla ett proffesionellt nätverk


En snabbguide fär nätverkare!

Här är åtta tips för att bygga och utveckla ditt professionella nätverk:

Av Tomas KG Friman, Affärsnätverket

30 januari 2024, 5 min läsning


Åtta tips för att bygga ett bättre nätverk!


1. Fokusera på befintliga kontakter:

Se över ditt nuvarande nätverk och investera tid i att upprätthålla relationer med kollegor, tidigare medarbetare, kunder och leverantörer. Även grannar och föräldrar till barnens vänner kan vara oväntade källor till värdefulla kontakter. Planera regelbundna möten, som frukostträffar eller "Walk and Talk," och håll kontakten genom sociala medier.


2. Våga ta steget utanför komfortzonen:

Utmana dig själv att inte bara umgås med befintliga bekanta. Sök nya kontakter och utforska nya arenor som är relevanta för ditt intresseområde. Delta i nätverksträffar och Linkedingrupper för att möta potentiella nya bekantskaper och få en bredare förståelse för din bransch.


3. Lyssna aktivt och vara nyfiken:

Träna på att vara uppmärksam och lyssna aktivt. Visa intresse för människor du möter genom att ställa frågor och verkligen lyssna på svaren. Genom att förstå deras drivkrafter och intressen kan du skapa starkare och mer meningsfulla relationer.

4. Skapa ömsesidiga vinster:

Värna om dina befintliga kontakter och se till att varje nätverksrelation är ömsesidigt givande. Dela med dig av din tid, dina kontakter och din kunskap. Genom att skapa win-win situationer stärker du ditt nätverk och ökar viljan hos andra att hjälpa dig när du behöver det.


5. Var tydlig med dina mål:

Ha modet att öppet dela dina framtidsplaner och mål. Om du strävar efter att starta eget som ekonomikonsult, berätta om ditt företagsmål för alla du träffar. Det öppnar upp möjligheter för ditt nätverk att bidra med råd, idéer och värdefulla kontakter. Glöm inte att återkoppla till dem om dina framsteg och hur deras bidrag har påverkat din resa.


6. Använd LinkedIn effektivt:

Optimera din LinkedIn-profil för att göra den mer attraktiv och professionell. Anslut med relevanta personer inom din bransch och delta i diskussioner. Aktiv användning av LinkedIn kan öppna dörrar till nya kontakter och möjligheter.


7. Delta i branschevents och seminarier:

Närvaro vid branschevent och seminarier ger dig möjlighet att träffa likasinnade och potentiella kontakter. Var aktiv under dessa evenemang genom att ställa frågor, dela din kunskap och knyta nya relationer.


8. Håll dig uppdaterad och erbjud värde:

Håll dig informerad om trender och nyheter inom din bransch. Genom att vara en kunskapsresurs och erbjuda värdefull information till ditt nätverk stärker du ditt rykte som en pålitlig och kompetent individ.


Sammanfattning: 

Att bygga och utveckla ditt professionella nätverk kräver tid och strategi. Här är några centrala tips för framgång: Börja med att vårda dina befintliga kontakter, inklusive kollegor, kunder och leverantörer. Möt dem regelbundet och håll kontakten via sociala medier. Våga bredda ditt nätverk genom att skapa nya kontakter, inte bara med gamla bekanta. Delta i nätverksträffar och Linkedingrupper för att möta nya människor. Lyssna aktivt och var nyfiken på de du möter. Förstå deras drivkrafter och intressen för att skapa starkare relationer. 


Skapa ömsesidigt givande situationer. Var generös med din tid och kunskap för att stärka dina relationer. Var öppen om dina framtidsplaner och mål. Dela dina ambitioner för att öppna upp för stöd och råd från ditt nätverk. Optimera din LinkedIn-profil och använd plattformen aktivt för att bygga professionella relationer.


Delta i branschevent och seminarier för att möta likasinnade och potentiella kontakter. Håll dig informerad om branschtrender och erbjuda värdefull information för att stärka ditt rykte som en pålitlig resurs.

NYHETSARKIV

Ett affärsnätverk till?

En nyhet från Affärsnätverket.

Följ oss på LinkedIN

En nyhet från Affärsnätverket

Bli en nätverksninja

En nyhet från Affärsnätverket